Zadelmeting

Sinds 2016 is bij ons een nieuwe tool te vinden om tot de juiste keuze te komen van wellicht één van de meest persoonlijke items op een fiets, het zadel. BBB biedt met een speciale zadelposter een helpende hand bij het selecteren van een zadel.

Hoewel de keuze en voorkeur persoonlijk is, is het toch belangrijk om te weten in welke categorie je een zadel moet zoeken. Want iemand die zijn of haar ritjes een paar keer per week naar de supermarkt maakt op een stadsfiets heeft een ander zadel nodig dan iemand die dagelijks naar het werk op en neer rijdt op de racefiets. En dan laten we de wedstrijdrenner nog buiten beschouwing, die ook weer andere eisen heeft. Achter die zadelposter schuilt een uitgebreid verhaal over hoe te komen tot een zadelkeuze, materialen en speciale zadels voor mensen met veel zadelpijn. Maar ook gaat achter de poster een uitgebreid verhaal schuil van research en development, wat allemaal op het hoofdkantoor in Leiden gebeurt. We nemen je mee in de wereld achter de zadels van BBB en spreken met één van de productontwikkelaars.

 
Foto

Welke keuze is er?

De huidige BBB-collectie omvat zadels voor nagenoeg alle fiets categorieën. Er is keus uit specifieke zadels voor de stadsfiets, racefiets en mountainbike. Bijvoorbeeld ons nieuwste zadel, de Path, is specifiek ontwikkeld voor mountainbikers. Zij hebben namelijk behoefte aan een andere vorm van het zadel doordat ze veelvuldig klimmen en afdalen en meer bewegingsvrijheid nodig hebben dan wielrenners. Iedere categorie vereist andere eigenschappen van een zadel. Doordat je middels de selectieprocedure op de poster door een aantal stappen loopt blijft er uiteindelijk een kleine selectie van zadels voor iedere categorie over. Op die manier is het alleen nog kiezen uit een zadel dat je aansprekend vindt of wat bijvoorbeeld mooier staat op je fiets. Of je kiest voor een zadel uit een specifieke prijscategorie. BBB streeft er namelijk naar om in alle fiets categorieën uiteenlopende prijsklassen op te nemen, zodat voor ieder budget een zadel te kiezen is. Daarbij speelt bijvoorbeeld ook materiaalkeuze een rol. Waar bij onze high end racezadels de brug van carbon is gemaakt, is bij de basismodellen de brug van een staal legering. Op deze manier is er zowel keuze voor de echte materiaalfreaks alsook voor de beginnende fietser. Centraal staat bij BBB dat er achter ieder zadel een idee zit dat het resultaat is van uitvoerig onderzoek en ontwikkeling.


Foto

Zadelselectie

Productontwikkelaar bij BBB van onder andere zadels, Tjerk Bakker, neemt ons mee in de complexe wereld van het ontwikkelen van zadels. “Bij BBB hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de factoren die het comfort van een zadel bepalen. Hiervoor zijn onder andere verschillende tests uitgevoerd in een laboratorium met proefpersonen waarbij drukmetingen werden uitgevoerd. Omdat wij zadels willen verbeteren en vooral ook fietsers beter willen adviseren in welk zadel zij moeten kiezen hebben we goed gekeken naar de uitkomsten van dit onderzoek. Hieruit bleek dat het comfort van een zadel uiteindelijk bepaald wordt door een groot aantal factoren die allemaal in grote of kleine mate een rol spelen bij die mate van comfort. Die factoren zijn vaak erg afhankelijk van elkaar, maar soms ook tegenstrijdig”, aldus Tjerk.

 
Foto

Het ontwikkelen van een comfortabel zadel dat voor veel mensen aantrekkelijk is, is dus een zeer complexe zaak. Het kiezen van een juist zadel is niet eenvoudig en het is niet eenduidig te zeggen waar op gelet moet worden. BBB heeft echter een aantal van de belangrijkste factoren als uitgangspunt genomen bij het selecteren van een zadel. En die factoren vormen het middelpunt van de zadelselectieposter en de speciale tool in de vorm van een meetinstrument voor de zitbotafstand. Tjerk over deze factoren: “Uit al het uitgebreide onderzoek hebben we uiteindelijk een aantal factoren gekozen waarvan wij denken dat die het belangrijkste zijn in het kiezen van het juiste zadel. Deze factoren hebben we dan ook opgenomen in onze zadelselectieposter. Dat is het soort fietser dat je bent (ben je recreatief of sportief fietser) en de houding die je hebt op de fiets, het geslacht, de zitbotafstand en de mate van padding.”

Foto

Wanneer je op zoek bent naar een sportief zadel is de eerste stap om een meting van je zitbotafstand te doen. Die meting wordt verricht op een speciaal meetinstrument dat bij de dealer aanwezig is. Deze meting is niet ingewikkeld en is snel gebeurd. De gegevens die hieruit voortkomen gebruikt de dealer verderop in het selectieproces. Vervolgens doorloop je de stappen op de zadelposter en kom je tot een aantal zadels waaruit je kunt kiezen. Mocht je een zadel kiezen voor de stads- of toerfiets dan is er als laatste nog de vraag in hoeverre je last hebt van zitklachten. Voor die groep mensen heeft BBB een specifiek concept ontworpen, het PLUS concept.

Foto

PLUS Concept

“Zadelpijn is één van de meest voorkomende problemen bij fietsers. Veel voorkomende klachten zijn gevoelloosheid in de schaamstreek, beschadigde huid onder de schaamboog of pijn aan het staartbotje. Signalen genoeg voor ons om voor deze specifieke groep een eigen zadelcategorie te ontwikkelen”, aldus Tjerk. Een grote uitdaging, omdat juist deze groep fietsers veeleisend is. BBB zadels uit deze PLUS categorie moeten zadelpijn voorkomen. “Twee zadels zijn als resultaat uit de ontwikkeling gekomen”, vertelt Tjerk, “de ComfortPLUS en de ComfortPLUS XL.” Door de unieke vorm en uitgebalanceerde schuimvulling van het zadel zorgt het voor druk op de plekken waar het kan en haalt het juist de druk weg op plaatsen waar de meeste zadelklachten ontstaan. Ieder zadel in de PLUS categorie is geoptimaliseerd per fietshouding, waarbij rekening is gehouden met veranderende druk op het zadel en de veranderende hoek van het bekken. Factoren die het comfort van een zadel bepalen en vooral van belang zijn bij het voorkomen van zadelpijn. De PLUS zadels van BBB zijn het antwoord op zadelpijn.

Foto
 

TerugDeel het met uw vrienden!


Contactgegevens

Openingstijden

Maandag:  van 8.00 tot 18.00 uur
Dinsdag:  van 8.00 tot 18.00 uur
Woensdag:  van 8.00 tot 13.00 uur
Donderdag:  van 8.00 tot 18.00 uur
Vrijdag:  van 8.00 tot 21.00 uur
Zaterdag:  van 9.00 tot 16.00 uur
Zondag:  Gesloten


Facebook


Financiering